Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

5n Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

H

5η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί σαν "Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος". Γιορτάζει ο πλανήτης, η φύση, η βιοποικιλότητα και ο άνθρωπος που είναι η κορωνίδα της. Είναι όμως και η ημέρα που πρέπει να μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας ως συνειδητοποιημένων πολιτών, απέναντι στο περιβάλλον από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα της ζωής μας και η επιβίωση αυτής της γενεάς και των μελλοντικών, σε ένα πλανήτη του οποίου το περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς και που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.
Δυστυχώς όλα αυτά είναι λόγια του αέρα, για εκδηλωσούλες, βαρύγδουπες ανακοινώσεις και ευκαιρία για "αγωνιστική γυμναστική" των ανά την Υφήλιο χιλιάδων Οικολογικών Οργανώσεων. Ούτε Παγκόσμιο Κίνημα υπάρχει, ούτε εθνική στρατηγική πουθενά, ούτε κρατική πολιτική. Ο Πλανήτης Ψυχορραγεί!! Και οι απανταχού Κυβερνήτες μαλώνουν για το ποιός θα εκφωνήσει τον επικήδειο!!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
ΗΜΕΡΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΡΑΤΩΝ 2020

Την 25η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο «Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης 2020» (Environmental Performance Index), υποχωρώντας από την 22η θέση το 2018. Τότε η χώρα μας είχε χάσει άλλη μία θέση , από την 21η όπου βρισκόταν. Ο δείκτης, ο οποίος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καταρτίζεται ανά διετία από επιστήμονες των αμερικανικών πανεπιστημίων Γιέηλ και Κολούμπια και κατατάσσει 180 χώρες με βάση 32 περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η ρύπανση, η βιοποικιλότητα, η κλιματική αλλαγή.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Δανία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γερμανία. Πρόκειται για καθολική επικράτηση της Ευρώπης, καθώς και οι δέκα πιο φιλικές στο περιβάλλον χώρες του κόσμου είναι ευρωπαϊκές. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 24η θέση, η Κύπρος στην 31η και η Κίνα στην 120ή.
Η Ελλάδα το 2020 συγκέντρωσε βαθμολογία 69,1 (με άριστα το 100) έναντι 73,6 το 2018. Όσον αφορά επιμέρους κατηγορίες, η χώρα μας κατατάχθηκε φέτος 28η τόσο σε «περιβαλλοντική υγεία» όσο και σε «ζωτικότητα οικοσυστημάτων». Σε επιμέρους δείκτες το 2020 η θέση της και η βαθμολογία της (σε παρένθεση) είχαν ως εξής: ποιότητα αέρα 31 (67,5), ποιότητα πόσιμου νερού 11 (98,2), βαρέα μέταλλα στο περιβάλλον 40 (69,4), διαχείριση αποβλήτων 31 (83), προστασία βιοποικιλότητας 54 (72,6), υπηρεσίες οικοσυστημάτων 52 (43,9), αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής 32 (66,5), εκπομπές ρύπων 58 (78,9), υδάτινοι πόροι 18 (81,7).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Η χρονιά που πέρασε βρήκε το Περιβάλλον σε χειρότερη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Ποιότητα υδάτων (γλυκού και θαλάσσιου), ποιότητα αέρα, έκταση αποψίλωσης πρασίνου, αφανισμός βιοποικιλότητας, επιβάρυνση κλιματικής αλλαγής. Παντού οι δείκτες είχαν επιβάρυνση και ήταν αυξημένοι.
Το αποκορύφωμα ήταν η αύξηση χρήσης χημικών κάθε είδους με τον δείκτη αυξημένο κατά 5,3%. Φαίνεται λίγο, αλλά δεν είναι!! Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους χημικών παραπάνω!! Χημικά που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ζιζανιοκτόνα, εντομοκόνα, αντιπαρασιτικά, χημικά απόβλητα εργοστασίων, φαρμακοβιομηχανιών, λιπασμάτων, πετρελαιοειδών.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

Ψυχεδέλεια

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP